Close

V Prevajalski agenciji GORR se lahko pohvalimo z več kot solidnimi rezultati

Za nami je nadvse nenavadno leto. Namesto ravnovesja, ki se je simbolično nakazovalo za številkami 2020, sta naju iz zimskega sna naenkrat prebudili epidemija in kriza, ki jo nekateri uvrščajo med zgodovinske. Od popolnega zaprtja javnega življenja in vseprisotne negotovosti iz prvega koronskega vala do delne vzpostavitve normalnega življenja med drugim živimo in delamo v pričakovanju tretjega, morda tudi četrtega in petega vala.

Medtem ko je celotna situacija imela izjemno negativne učinke na določene panoge in podjetja, se v Prevajalski agenciji GORR lahko pohvalimo z več kot solidnimi rezultati. Že avgusta 2020 smo namreč dosegli rezultate iz konca 2019, kar je bil več kot jasen signal, da nas kriza ni premočno prizadela in da v času negotovosti kljub vsemu lahko obdržimo celotno ekipo. To lahko pripišemo večjim projektom, ki so že bili v teku ali načrtovani, in prizadevanju celotne ekipe GORR, da svojim strankam ostane na razpolago in še naprej ponuja prevajalske storitve na visoki ravni.

Letos smo se torej osredotočili na krepitev odnosov z obstoječimi strankami in iz tega so nastali nadvse zanimivi projekti in sodelovanja. Skozi naše roke so šla raznovrstna gradiva, ki so jih naročniki kljub krčenju proračunov želeli prevesti v najrazličnejše jezike. Tako so se v naš portfelj na primer uvrstili prevodi patentnih zahtevkov, in sicer v jezikovnih kombinacijah angleščina–islandščina, češčina–ruščina in slovenščina–angleščina; za softverskega giganta smo lokalizirali programe iz angleškega v češki jezik; za mednarodno svetovalno podjetje prevajamo materiale v ukrajinski jezik itd. Samostojno in z zunanjo prodajalsko ekipo smo prav tako uspeli pridobiti številne nove stranke iz najrazličnejših panog, od slovenske policije, bančništva, svetovalnih in odvetniških pisarn do farmacevtskih ter proizvodnih podjetij iz Slovenije in sveta.

Tako kot druga podjetja smo nove stike in priložnosti letos večinoma pridobili na virtualnih srečanjih, čeprav smo prijaznejše razmere v septembru 2020 izkoristili tudi za fizično udeležbo na nekaterih slovenskih konferencah in kongresih. Rdeča nit vseh dogodkov so bile spremembe in izzivi, s katerimi se kot družba in podjetja trenutno spopadamo. Tudi naš direktor Gregor Rosulnik se je odločil za prispevek na to temo in bo tako januarja 2021 v okviru mednarodne prevajalske konference LocWorld s skupino priznanih mednarodnih strokovnjakov sodeloval na panelu Prodaja včeraj, danes in jutri. V novoletni številki mednarodne revije Multilingual, ki se osredotoča na sodobne trende in izzive prevajalske ter jezikovne panoge, bo objavljen prispevek naše namestnice Olivere Rosulnik na temo tehnologije, ki smo jo v GORR-u vpeljali, in težkih odločitev, ki smo jih ob tem morali sprejeti. Projektna ekipa pa se je poleg rednih delovnih nalog udeležila spletne konference na temo projektnega vodenja v organizaciji evropskega združenja Elia.

Ob zaključku tega turbulentnega leta v Prevajalski agenciji GORR lahko povsem upravičeno rečemo, da se vendar vrti. V pričakovanju letošnjih končnih rezultatov smo z eno nogo že v letu 2021, ki bo zagotovo nepredvidljivo, a polno prizadevanj, da težke čase izkoristimo za pozitivne obrate in dosežke. K sodelovanju vabimo vsa isto misleča podjetja, ki navkljub razmeram še naprej krojijo svoje mednarodne načrte in ob tem potrebujejo našo strokovno podporo.